Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasa swojska z królika

Może w tym roku pokuszę się na zrobienie kiełbasy z królika. Ostatnio jak zrobiłam, bardzo wszystkim smakowała. Jest to jednak dużo poważniejsze zadanie ale efekt smakowity i zapas wędlin na całą zimę.

Składniki:

7 kg mięsa króliczego

15 kg boczku świeżego

50 dag soli

28 g saletry

42 g pieprzu

28 g ziela angielskiego

14 ząbków czosnku

10 szczypt majeranku

Mięso i boczek przepuszczam przez maszynkę na dużych otworach, dodaję sól, saletrę, zmielony pieprz i ziele, pokrojony czosnek i majeranek. Dokładnie wyrabiam odstawiam w chłodne miejsce, na drugi dzień znowu wyrabiam i napełniam jelita przez ręczną maszynkę do mięsa ze specjalnym lejkiem. Potem zrobione kiełbaski zanoszę do wędzenia (tym zajmuje się mój brat).

piątek, 14 grudnia 2012, danukoba

Zobacz podobne

  • Zupa rybna

    Na wigilijną kolację podaję zupę rybną, czekamy na nią cały rok bo robię ją tylko na tę okazję. Robiła ją moja mama a wcześniej babcia. Gotuję głowy i kręgosłup

  • Karp pieczony

    Najgorsza robota to oprawianie karpi. Kupuję żywe bezpośrednio od hodowcy. Mąż je zabija a ja robię resztę - filetuję, nacieram solą z czosnkiem i wynoszę do sp

  • Kluski śląskie

    Nie robię ich zbyt często ale na świąteczny obiad muszą być. Szczególnie, że lubi je męska część mojej rodziny a wnuki pomagają je robić. Ugotowane ziemniaki pr