Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasa swojska z królika

Może w tym roku pokuszę się na zrobienie kiełbasy z królika. Ostatnio jak zrobiłam, bardzo wszystkim smakowała. Jest to jednak dużo poważniejsze zadanie ale efekt smakowity i zapas wędlin na całą zimę.

Składniki:

7 kg mięsa króliczego

15 kg boczku świeżego

50 dag soli

28 g saletry

42 g pieprzu

28 g ziela angielskiego

14 ząbków czosnku

10 szczypt majeranku

Mięso i boczek przepuszczam przez maszynkę na dużych otworach, dodaję sól, saletrę, zmielony pieprz i ziele, pokrojony czosnek i majeranek. Dokładnie wyrabiam odstawiam w chłodne miejsce, na drugi dzień znowu wyrabiam i napełniam jelita przez ręczną maszynkę do mięsa ze specjalnym lejkiem. Potem zrobione kiełbaski zanoszę do wędzenia (tym zajmuje się mój brat).

piątek, 14 grudnia 2012, danukoba